"De-a arhitectura povestita" este un proiect al asociatiei "de-a arhitectura"  care isi propune sa invite in fata scolarilor din clasele primare, dar si gimnaziale, arhitecti notorii din Romania care sa le vorbeasca despre arhitectura, ilustrand aceasta cu o experienta sau un proiect concret din practica lor.
Acest demers doreste sa familiarizeze copiii cu exemple pozitive si concrete de arhitectura, dar si cu rolul social al arhitecturii si misiunea arhitectului. 

 

Invitatii (arhitecti) vor povesti elevilor o experienta sau un proiect concret de arhitectura. O poveste scurta prezentata in mod interactiv, cu un limbaj adaptat varstei publicului. Povestea nu va dura mai mult de 30min si va fi punctata de intrebari adresate publicului, fiind ilustrata prin imagini sau/si machete. Prezentarea va avea si o parte interactiva/ aplicativa, la alegerea invitatului, in care copii prin joc si experiment pot intelege diverse concepte sau conventii ale arhitecturii.

 

Evenimentul va avea loc in cadrul Scoala Altfel in perioada 1-5 Aprilie in Aula Bibliotecii Central Universitare Strada Boteanu, nr 1 Bucuresti . 
Prin grija partenerilor Xella si Biblioteca Centrala Universitara Carol I accesul este gratuit. 
Inscrieri pentru clase pe www.de-a-arhitectura-povestita.eventzilla.net, pana pe 22.03.2013.

 

Programul "Scoala Altfel",  o initiativa a Ministerului Educatiei, redenumit in acest an ”Să știi mai multe, să fii mai bun!” se desfășoară în perioada 1- 5 aprilie 2013 si consta in derularea, la nivelul fiecarei unitati de invatamant, intr-o saptamana din al doilea semestru scolar, a unui orar special format doar din activitati cu caracter non-formal.  


 

DESCRIERE SPEAKERI

 

Cristina Constantin, Mirela Vlădută, Cosmin Pavel | „Casa crește mare”
O poveste despre felul în care oamenii şi casele cresc împreună.

 

Irina Bancescu, Andrei Șerbescu | „Dincoace şi dincolo de uşă”
“Alice încercă micuţa cheie de aur în încuietoarea uşii şi, spre bucuria ei, se potrivi! Deschise uşa şi văzu că aceasta dădea într-un spaţiu de trecere foarte strâmt, nu mai larg decât o gaură de şoarece; îngenunche şi privi de-a lungul acestuia şi zări cea mai frumoasă grădină văzută vreodată.[...] Oh, ce mi-aş dori să mă pot face mică, precum un telescop! Şi cred că aş putea, dacă aş şti numai cum să încep.” (Lewis Carroll, Alice în Ţara Minunilor, cap. 1)

 

Robert Marin |"Arhitectura pentru prieteni imaginari"
În arhitectura corecta forma urmeaza funcțiunea, uneori însă, fără să se îndepărteze prea tare de funcțiune, forma vizitează și condiționări mai puțin obiective cum ar fi ... închipuirea. Vom discuta despre formalism ca instrument de relaționare, ca agent al memoriei, ca o coajă ce poate păstra în spatele ei și "gustul bun" și "valorile nutritive".

 

Dorin Ștefan| "Arhitectura, un înveliș?"
Analogia arhitectură-imbracaminte o comparație 'live' -parada între vestimentație și arhitectură.

 

Loredana Brumă |“Despre trecut, pentru viitor”
Evenimentul își propune să crească interesul copiilor cu privire la importanța prezervării patrimoniului arhitectural în dezvoltarea orașului. Ce înseamnă patrimoniu? Care este legătura lui cu orașul și cu oamenii? De ce este important să avem grijă de el și cum putem face asta?

 

Cristi și Alex |„Orașul de lucruri si întamplări” - atelier introductiv de explorări urbane
Noi locuim oraşul. Și noi toţi facem oraşul. Dar cine suntem noi, Bucureştenii? Suntem şi pietoni, biciclişti, bunici, ochelarişti, studenţi, sau profi, şi vecini, vânzători, tocilari, şoferi, skateri sau pici, dar nu numai, tot Bucureşteni sunt şi locatarii de cuiburi, de vizuine, sau de coteţe, care traversează în patru picioare pe zebră, pescuiesc în Dâmboviţa, se adună seara în stoluri mari, şi se învârt în cerc noaptea la lumina becurilor. Oraşul e divers şi plin de necunoscut: observă, explorează şi acţionează!

 

Unulaunu | “Casa Fantastică”
Casa G are acest caracter fantastic. Ea este o evadare din viata “reală”. Veți afla de ce!

 

Irina Melița, Ștefan Simion |“Ce vrei să te faci când o să fii mare ?“
Dacă pe data de 5 aprilie 2013 ai 10 ani, noi am tras concluzia că cel mai probabil prin 2030 vei începe ca arhitect să modifici lumea prin proiectele pe care le vei face. Lumea sau Luna, pentru că deja este gata proiectul primei construcții de pe marele nostru satelit natural. Ce iți putem noi spune acum despre ce vei face tu atunci?  Nu știm.. însă dupa mica noastra discuție, sperăm ca atunci cand vei fi întrebat ce vrei să te faci când vei fi mare, atunci când ii vei vedea pe pompier, pe doctor sau pe polițist, noi sperăm sa isi faca loc lângă ei si Arhitectul care, ca si ceilalți, are puteri magice.

 


 

Parteneri

Facultatea de Arhitectură și Urbanism Cluj-Napoca

 

 

 

.

PARTENERI MEDIA

Arhitext

 

 

 

arhipura

2 % PENTRU ARCHITRAVEL

Echipa noastră vă mulțumește pentru sprijin!

 

Descarcă formularul 230 pentru Asociația Architravel

Descarcă instrucțiunile de completare ale formularului 230

 

Abonare Newsletter

De ce sa ma abonez?