Vizita la Biserica Reformata, str. Donath

Cum te pregăteşti să ieşi din Cluj spre Floreşti, după o stradă numită, cum doar în oraşe cu trecut se poate, Tăietura Turcului, îţi atrage atenţia, pe dreapta, o biserică de lemn cum n-ai mai văzut. O curte îngustă, de jur împrejur, o separă de casele alăturate şi o scoate şi mai tare în evidenţă. Nu seamănă cu nimic de prin preajmă, şi cu siguranţă e nevoie de un anume curaj urbanistic să sfidezi astfel locul.

Când intri, uiţi vecinătăţile. Te afli în interiorul unui concept de “arhitectură organică” – un spaţiu care te-mbrăţişează şi te protejează. Arce de lemn se ridică deasupra ta precum coastele unei nave, ale unei făpturi magice sau precum coastele balenei biblice care l-a înghiţit pe Iona – numai că această ultimă comparaţie îl face să zâmbească pe preotul reformat care te-a primit înăuntru.

Biserica a fost desenată de arhitectul Imre Makovecz – un promotor al arhitecturii organice – şi proiectată de arhitectul Csaba Muller. De 10 ani e în construcţie şi, în sfârşit, a fost sfinţită anul trecut, “deşi încă mai avem de lucru la ea”, precizează aşa, a scuză, preotul dr. Gabor Bibza. Vlad Petreanu 2009

 

 

VIZITA LA BISERICA REFORMATA de pe str. Donath se adreseaza tinerilor arhitecti si studenti clujeni, si va fi condusa de arhitectul Csaba Muller, proiectantul bisericii. Vizita are loc sambata, 20 octombrie 2012, ora 14:00.  Intalnirea de grup este la 13:45.

 

Accesul este gratuit, insa participantii sunt bineveniti sa doneze 5 lei pentru a sprijini organizarea altor vizite si excursii de arhitectura.

 

Inscriere pana miercuri, 17.10.2012, in limita unui grup de 30 de persoane.

 


FORMULAR DE INSCRIERE MAKOVECZ 2012

*Nume:
*Prenumele:
*E-mail:
*Telefon:
Tipul:
As dori sa donez:
*Validare:
Aceasta validare este necesara pentru evitarea completarii automate a formularului,
scrieti rezultatul calculului matematic de mai jos in campul aferent:
noua sute plus sapte =